Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Grillowana makrela z salsą owocowo-goździkową, DS XVI, odc. 9

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukasz pomysłu na pełną smaku i aromatu makrelę? Dzięki orientalnej salsie, to danie ma wyrazisty charakter i niesamowity smak! Doskonale sprawdzi się jako obiad i kolacja! Koniecznie wypróbuj!

Składniki:

Składniki

makrela wypatroszona
2 sztuki
olej rzepakowy
2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Salsa

ananas
1/2 sztuki
mango
1/2 sztuki
pomarańcze
1 sztuka
Goździki całe Prymat
kilka sztuk
Sklep Prymat
Cynamon mielony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1 łyżeczka
miód
1 łyżka
sok z pomarańczy
z 1/2 owocu

Do smaku

Sól w młynku Prymat
Sklep Prymat
Pieprz w młynku Prymat

Do dekoracji

świeża kolendra
1 pęczek
papryczka chilli
2 sztuki

Porada

Jeśli kupimy twarde mango i chcemy, aby szybko zmiękło, powinniśmy położyć je na nasłonecznionym parapecie albo – w sezonie zimowym – na kaloryferze.

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana makrela z salsą owocowo-goździkową, DS XVI, odc. 9

Przygotowanie:

 

1. Zaczynamy od przygotowania salsy. Ananasa, mango i pomarańczę obieramy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Owoce łączymy w misce ze zmiażdżonymi w moździerzu goździkami i odstawiamy, aby smaki się „przegryzły”.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.

3. Makrele smarujemy zewnątrz i od środka olejem z gałką muszkatołową, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Ryby pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Jeśli mamy taką możliwość, ustawmy w piekarniku opcję grilla.

4. Gdy ryba się piecze, kończymy przygotowanie salsy. Pomidorki cherry kroimy na ćwiartki i dodajemy do owoców z goździkami. Całość przekładamy do garnka, wsypujemy cynamon, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy imbir, miód i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Ponownie mieszamy całość i chwilę podgrzewamy.

 

Sposób podania:

Pieczoną makrelę podajemy z owocową salsą. Danie dekorujemy świeżą kolendrą i posiekaną papryczką chilli.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak