Przepis i sposób przygotowania na: Grillowana makrela z salsą owocowo-goździkową, DS XVI, odc. 9
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania salsy. Ananasa, mango i pomarańczę obieramy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Owoce łączymy w misce ze zmiażdżonymi w moździerzu goździkami i odstawiamy, aby smaki się „przegryzły”.
2. Na patelni rozgrzewamy olej. Wsypujemy gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy.
3. Makrele smarujemy zewnątrz i od środka olejem z gałką muszkatołową, solimy i pieprzymy do smaku, a następnie wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Ryby pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut. Jeśli mamy taką możliwość, ustawmy w piekarniku opcję grilla.
4. Gdy ryba się piecze, kończymy przygotowanie salsy. Pomidorki cherry kroimy na ćwiartki i dodajemy do owoców z goździkami. Całość przekładamy do garnka, wsypujemy cynamon, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy imbir, miód i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Ponownie mieszamy całość i chwilę podgrzewamy.
Sposób podania:
Pieczoną makrelę podajemy z owocową salsą. Danie dekorujemy świeżą kolendrą i posiekaną papryczką chilli.