Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z mango, krewetkami i orzechami ziemnymi , DS XVI, odc. 14
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Sałatę lodową rwiemy rękoma na kawałki i wrzucamy do głębokiej miski. Ogórka myjemy i kroimy w grube plastry, a następnie w ćwiartki. Marchewkę obieramy i kroimy sposobem julienne (w bardzo cienkie słupki). Szalotki drobno siekamy. Mango obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wszystkie składniki warstwami przekładamy do miski.
2. W moździerzu rozdrabniamy kolendrę. Dodajemy posiekane papryczki chilli i czosnek. Całość dokładnie ucieramy, dodajemy olej i mieszamy, do uzyskania jednolitej pasty.
3. Pastę rozprowadzamy na rozgrzanej patelni, przekładamy oczyszczone krewetki i dociskamy je do pasty. Dolewamy sos sojowy i smażymy po dwie minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do wystygnięcia.
4. W tym czasie kroimy w plastry marynowane pieczarki i przekładamy je do sałatki. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy oraz limonki, solimy do smaku i dodajemy pieprz cytrynowy. Na koniec mieszamy wszystkie składniki.
SPOSÓB PODANIA:
Krewetki podajemy na sałatce. Danie skrapiamy sokiem z limonki, dekorujemy posiekaną kolendrą oraz prażonymi orzechami ziemnymi.