Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z mango, krewetkami i orzechami ziemnymi , DS XVI, odc. 14

5.0
(46)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Często przygotowujecie sałatki ale powoli kończą się Wam na nie pomysły? Sięgnijcie po przepis na sałatkę z mango i krewetkami, która idealnie łączy ze sobą chrupkość warzyw, soczystość owoców i delikatnie ostry, wyrazisty smak krewetek. Taka sałatka sprawdzi się zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i danie obiadowe. 

Składniki:

Składniki:

sałata lodowa 1 sztuka
ogórek zielony 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
szalotka 3 sztuki
mango sztuka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
papryczka chili 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
olej rzepakowy 2 łyżki
krewetki tygrysie 500 g
sos sojowy 3 łyżki
Pieczarki marynowane Smak 80 g
sok z pomarańczy z 1 owocu
sok z limonki z 1 owocu
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku do smaku

Do podania:

świeża kolendra 1/2 pęczka
sok z limonki z 1 owocu
orzeszki ziemne 3 łyżki

Porada

Robiąc pastę w moździerzu, zaczynamy od suchych składników – przypraw. Potem ucieramy mokre np. chili i czosnek. Dzięki temu składniki łatwiej się połączą.

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z mango, krewetkami i orzechami ziemnymi , DS XVI, odc. 14

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

1. Sałatę lodową rwiemy rękoma na kawałki i wrzucamy do głębokiej miski. Ogórka myjemy i kroimy w grube plastry, a następnie w ćwiartki. Marchewkę obieramy i kroimy sposobem julienne (w bardzo cienkie słupki). Szalotki drobno siekamy. Mango obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wszystkie składniki warstwami przekładamy do miski.

2. W moździerzu rozdrabniamy kolendrę. Dodajemy posiekane papryczki chilli i czosnek. Całość dokładnie ucieramy, dodajemy olej i mieszamy, do uzyskania jednolitej pasty.

3. Pastę rozprowadzamy na rozgrzanej patelni, przekładamy oczyszczone krewetki i dociskamy je do pasty. Dolewamy sos sojowy i smażymy po dwie minuty z każdej strony, po czym zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do wystygnięcia.

4. W tym czasie kroimy w plastry marynowane pieczarki i przekładamy je do sałatki. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy oraz limonki, solimy do smaku i dodajemy pieprz cytrynowy. Na koniec mieszamy wszystkie składniki.

 

SPOSÓB PODANIA:

Krewetki podajemy na sałatce. Danie skrapiamy sokiem z limonki, dekorujemy posiekaną kolendrą oraz prażonymi orzechami ziemnymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak