GRILLOWANA KARKÓWKA W WERSJI FUSION INDYJSKO-FRANCUSKIEJ Z DIPEM Z SERA FETA I OLIWEK

GRILLOWANA KARKÓWKA W WERSJI FUSION INDYJSKO-FRANCUSKIEJ Z DIPEM Z SERA FETA I OLIWEK

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka

  • tandori masala

    2 łyżki
  • musztarda dijon

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Dip z fety i oliwek:

  • ser feta

    200 g
  • czarne oliwki bez pestek

    150 g
  • skórka z limonki

    1/2
  • jogurt grecki

    50 g
  • oliwa

    łyżka
  • kolorowy pieprz

    1/2 łyżeczki
  • świeży rozmaryn

    3 gałązki
  • karkówka

    2x250 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Karkówka:
Tandori, musztardę i oliwę z oliwek mieszamy razem w miseczce – to będzie nasza marynata.
Karkówki płuczemy, suszymy i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Dokładnie smarujemy karkówki przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy do lodówki – najlepiej na kilkanaście godzin.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (jak już wcześniej pisałem użyłem żeliwnej) po ok. 4 minuty z obu stron. Odstawiamy na 2 -3 minuty, żeby mięso odpoczęło i podajemy.
Dip z fety i oliwek:
Ser feta moczymy godzinę w zimnej wodzie, żeby był mniej słony.
Wszystkie składniki blendujemy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, żeby dip nabrał smaku wszystkich składników.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jerzy3

04.06.2013 13:34
u nas zawsze karkówa jest na grillu,ale takiej wersji nie było

Megg

04.06.2013 08:53
przepyszne!!!

ewelinapac

04.06.2013 08:20
fajna ta karkówka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat