Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GRANULOWANA JAJECZNICA NA MLEKU I MAŚLE

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 4 szt
mleko 600 ml
masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: GRANULOWANA JAJECZNICA NA MLEKU I MAŚLE

Do miski wybić uprzednio umyte jajka,utrzepać widelcem.Do drugiej większej miski wsypać łyżeczkę mąki dolać około 50 ml mleka i wymieszać tak aby nie było grudek.Teraz wlać pozostałe mleko i dodać utrzepane jajka,dodać sól do smaku i wymieszać.Na patelni stopić masło i wlać masę mleczno-jajeczną,mieszając doprowadzić do wrzenia,uważać żeby się nie przypaliła.Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować cały czas mieszając przez około 10 minut,aż płyn stanie się półprzezroczysty a jajecznica będzie miała konsystencję granulek.Pod konieć smażenia doprawić jajecznicę grubo mielonym pieprzem,przełożyć do miseczek,można posypać siekanym szczypiorkiem,podawać z pieczywem.Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 21.11.2013 13:26
podoba mi się przepis,bo nie lubię twardych jajecznic,ale takiej wersji jeszcze nie robiłam:)
Motorek 11.04.2013 14:39
takiej jeszcze nie jadłem
Dorian 04.03.2013 08:30
pyszne sniadanko
Bernadeta1 12.02.2013 12:40
pyszne śniadanie
Seba 12.01.2013 10:26
fajny przepis
gacopierz23 02.01.2013 13:06
taką jajecznice robiła moja babcia i do dziś ją co jakiś czas robimy, a Henryka zawsze gdzieś czegoś musi się doczepić to normalne u niej, chyba to już wszyscy zauważyli i przestali się tym przejmować :)
Łukasz15 01.12.2012 12:27
extra przepis
mirosława4 29.11.2012 20:39
polecam robię podobną i bryja nie wychodzi dodaję mleko także na oko to nie wiem ile go wleję ale na pewno dosyć sporo i smażę na boczku lub skwarkach jak się wytopi podobnie jak Henryka i nie wychodzi żadna bryja chyba że ... :)
olkaaa 26.11.2012 08:34
chętnie spróbuję
Ibag24 02.11.2012 16:23
musi być smaczna
Mysiunia 08.10.2012 14:16
Nie chce mi się teraz sprawdzać w księdze, ale chyba nie dodawałam tego przepisu. Ja zazwyczaj robię jajecznicę z 2 jajek, daję wtedy 0,5 łyżeczki dobrego masła i ok 5 łyżek śmietanki bądź też mleka. Gdy tylko masło się rozpuści dodaję jajka i smażę jajecznicę, jest dość rzadka (przynajmniej moja bo dość krótko smażę), ale taką lubię najbardziej.
Henryka2 06.10.2012 15:22
Mysiunia, mogłabyś dodać przepis na tę jajecznicę ze śmietaną? Przeglądałam Twoją księgę, ale albo nie umiałam znaleźć, albo nie ma tam tego przepisu.Pozdrawiam.
Henryka2 06.10.2012 15:16
Pani Grażyno, nie miałam złych intencji, po protu robię taką jajecznicę na skwarkach i tam dodaje się znacznie mniej mleka. A przepis jest z kolei po mojej Mamie.Po prostu w najbliższym czasie wypróbuję i napiszę co mi wyszło.Pozdrawiam!
anemon 05.10.2012 08:21
Jak widać na zdjęciach taka jajecznica ma inną konsystencję niż klasyczna. Tu się nie smaży, a raczej gotuje. U mnie w domu też tak robimy czasami jajecznicę, a że robię to "na oko", więc nie wiem ile tego mleka daję, ale daję sporo. Czasami tak jak Mysiunia robię na śmietanie, ale to raczej dla dzieci, bo dorośli wiecznie na diecie.
Mysiunia 04.10.2012 21:43
a ja chętnie wypróbuję, bo zaintrygował mnie ten przepis :) u mnie w domu robi się jajecznicę na śmietanie 30% :) Czasem na mleku i maśle, ale znacznie mniej tego mleczka daje :)
Grazyna0211 04.10.2012 10:20
Pani Henryko proszę najpierw spróbować zrobić ściśle wg. mojego przepisu to danie(nie jest drogie) a póżniej dopiero krytykować.Przepis jest stary pochodzi z mojego rodzinnego domu i zapewniam że nikt nie jadał tam bryji a ponieważ taka wersja jajecznicy jest bardzo smaczna od czasu do czasu robię ją też w moim domu.Pozdrawiam serdecznie.
Ada-Gaba 04.10.2012 07:26
szybkie i dobre sniadanko
Henryka2 04.10.2012 05:34
Przykro mi, ale przepis jest nierealny. 600ml mleka + pozostałe składniki utworzą niemożliwą do wysmażenia bryję. Do 4 jajek można dodać najwyżej 4 łyżki mleka.
-Natka- 02.10.2012 21:21
smakowita jajecznica!
kasiaw 02.10.2012 20:17
ciekawe
gosia1988 02.10.2012 20:00
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak