Przepis i sposób przygotowania na: gotowany dorsz norweski w galarecie
Następnie do wywaru włożyć pół opłukanego dorsza norweskiego bez głowy i kręgosłupa z ośćmi, ale ze skórą. Gotować aż mięso ryby się ugotuje i zrobi białe. Zdjąć z gazu. Rybę wyjąć i poczekać aż wystygnie.
Z wywaru można zrobić zupę lub rozpuścić w niej żelatynę. Można też przegotować 3-4 szklanki czystej wody i rozpuścić w niej żelatynę do mięs już z gotowymi przyprawami. Wystudzić wywar lub wodę z żelatyną.
W mniejszych miseczkach lub w jednym dużym półmisku poukładać kawałki ryby. Poukładać pokrojoną marchew i plasterki wyszorowanej uprzednio cytryny.
Zalać żelatyną, posypać posiekaną natką pietruszki i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.
Z pozostałych warzyw można zrobić sałatkę lub zostawić w zupie.
Smacznego.