Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gotowane marynowane pomidorowe śledzie

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledzie
1 kg (świeże filety)
cebula
2 duże sztuki
ocet 10 %
1/2 szklanki
olej
1/2 szklanki
woda
1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy
3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
5-6 ziarenek
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
cukier
ok. 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Gotowane marynowane pomidorowe śledzie

Śledzie oczyścić, usunąć im ogony i górną płetwę, ostrożnie wyjąć ości.
Tuszki śledzi układać warstwami w garnku, przekładając je pokrojoną w plastry cebulą. Do drugiego garnka przelać wodę, olej i ocet. Do tego dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać, zagotować. Gorącą zalewą zalać śledzie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Zamiast gotowania można śledzie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać je ok. 20-25 minut. Gotowe śledzie ostudzić i odłożyć do lodówki na 3-4 dni, żeby w pełni nabrały smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak