Przepis i sposób przygotowania na: Gorąca czekolada z bezikami i cynamonem.
Wykonanie:
1. Bezy: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i na blaszkę wyłożoną papierem wyciskamy małe beziki.
2. Pieczenie: Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika, temperatura 120 stopni i pieczemy 10 minut, po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika lub z termoobiegiem. Bezy powinny być dobrze wysuszone. Pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia. Zimne zdejmujemy z blaszki.
3. Czekolada: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Czekoladę łamiemy na kostki, następnie stopniowo wrzucamy do dobrze ciepłego mleka i mieszamy cały czas podgrzewając. Czekoladę dodajemy według uznania, w zależności jak słodką czekoladę chcemy mieć. Gdy czekolada dokładnie się rozpuści, a mleko będzie gorące rozlewamy do 4 filiżanek.
4. Podanie: Na gorące mleko nakładamy beziki, oprószamy cynamonem i podajemy. Smacznego życzę.