Przepis i sposób przygotowania na: Golonko z owocami i chrzanem.
Golonka umyć .Do garnka wlać wodę i włożyć golonka ,trochę posolić dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. Gotować 1 godzinę. Obgotowane golonka wyjąc ,osuszyć .Skórkę golonka ponacinać w kratkę w nacięcia powkładać goździki, posmarować musztardą. Na patelni rozgrzać olej,opiec golonko ze wszystkich stron,polać małą ilością wywaru (z gotowanego golonka) jeszcze trochę pogotować ,następnie przełożyć golonkę do brytfanki polac jeszcze wywarem i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni.polewając od czasu do czasu wypieczonym sosem.
2.
Jabłka umyć ,pozbawić gniazd nasiennych,pokroić w grubsze plastry,pomarańcze obrać podzielić na cząstki,korzeń chrzanu obrać pokroić na cieniutkie plastry,. Na patelni karmelizować cukier ,dodać sok jabłkowy dobrze wymieszać.Do sosu włożyć plasterki chrzanu i gotować na wolnym ogniu do wyparowania połowy objętości sosu. Gdy golonka będzie prawie gotowa dołożyć do niej owoce - jabłka i pomarańcze polać odcedzonym sosem Jabłkowo -chrzanowym i jeszcze dopiec do miękkości golonki.