Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Golonko z owocami i chrzanem.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa
1 szt .większa
sól
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 - 3 szt
Sklep Prymat
pieprz
4 ziarenka
Sklep Prymat
musztarda
Sklep Prymat
jabłko winne
500 gr
chrzan tarty
50 gr
Sklep Prymat
pomarańcza
1 szt
cukier
40 gr
sok jabłkowy
500 ml
olej rzepakowy
4 łyżki
przyprawy
1 pacz.gożdziki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonko z owocami i chrzanem.

1.
Golonka umyć .Do garnka wlać wodę i włożyć golonka ,trochę posolić dodać ziarenka pieprzu i liście laurowe. Gotować 1 godzinę. Obgotowane golonka wyjąc ,osuszyć .Skórkę golonka ponacinać w kratkę w nacięcia powkładać goździki, posmarować musztardą. Na patelni rozgrzać olej,opiec golonko ze wszystkich stron,polać małą ilością wywaru (z gotowanego golonka) jeszcze trochę pogotować ,następnie przełożyć golonkę do brytfanki polac jeszcze wywarem i włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni.polewając od czasu do czasu wypieczonym sosem.
2.
Jabłka umyć ,pozbawić gniazd nasiennych,pokroić w grubsze plastry,pomarańcze obrać podzielić na cząstki,korzeń chrzanu obrać pokroić na cieniutkie plastry,. Na patelni karmelizować cukier ,dodać sok jabłkowy dobrze wymieszać.Do sosu włożyć plasterki chrzanu i gotować na wolnym ogniu do wyparowania połowy objętości sosu. Gdy golonka będzie prawie gotowa dołożyć do niej owoce - jabłka i pomarańcze polać odcedzonym sosem Jabłkowo -chrzanowym i jeszcze dopiec do miękkości golonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.01.2017 00:16
Super jedzenie.
Bożena Matuszczyk 25.01.2017 19:41
To prawda Gosiu było pyszne;)
gosia56 25.01.2017 13:43
Na pewno pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak