Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

FARSZ +KAPUSTA

kapusta biała
1 główka ok 2kg
łopatka bez kości
1 kg
karczek
400 g
marchew
1 szt
cebula
1 szt
sól do smaku
2 łyżki
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
10 kulek
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 kulek
Sklep Prymat
grzyby suszone
1 garść
natka pietruszki
3 łyżki siekana
ryż
300 g
kolendra mielona
1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat
1 łyżeczka

SOS;

bulion
300 ml
passata pomidorowa
300 ml
sól do smaku
1/2 łyzeczki
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
bazylia
1 gałązka
Sklep Prymat
koperek
1 gałązka

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładamy łopatkę i karczek, marchew obraną i cebulę, solimy ok 1 łyżki, dodajemy ziarenka pieprzu, ziele, liść laurowy, gotujemy aż mieso będzie miękkie.
Krok 1 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi  foto
2
Grzyby namaczamy najlepiej 2-3h wcześniej, poczym gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak by były przykryte ok 15 min , lekko solimy.Wywaru nie wylewamy, mozna dodać potem do mięsa lub do bulionu jak będzie gołąbki zapiekać. Grzyby siekamy.
Krok 2 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi  foto
3
Kapustę gotujemy w osolonej wodzie, ok 2h, należy ją obrócić w czasie gotowania, najlepiej pod przykryciem, po ugotowaniu lekko studzimy, wycinamy głąb jak na zdjęciu, następnie pierwsze 2-3 liście mogą być nie udane, ale następne już starannie oddzielamy od głowy.
Krok 3 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi  foto
4
Mięso mielimy razem z warzywami, czyli marchewką i cebulą, dodajemy natkę, grzyby, ryż surowy, odrobinę bulionu z gotowania , kminek i kolendrę, mieszamy.
Krok 4 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi  foto
5
Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zwijamy, układamy ciasno obok siebie. z tej porcji wyjdzie ok 18-20 gołąbków, zalezy od wielkości kapusty, ja część mrożę a kilka tylko zostawiam na już.
Krok 5 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi  foto
6
Do naczynia żaroodpornego wkładamy u mnie 3 szt tylko, zalewam to bulionem z gotowania mięsa, wymieszanego z passatą pomidorową, doprawiam solą, pieprzem dodaję zioła i wkładam do piekarnika na 20 min temp. 180st
Krok 6 - Gołąbki z wieprzowiną i grzybami leśnymi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

R'n'G Kitchen 15.12.2016 14:09
Ależ pysznie wyglądają
Grazyna0211 15.12.2016 09:46
smaczne danie
Krzysztof15 14.12.2016 20:14
palce lizać
iziona 14.12.2016 19:28
Cudo nie gołąbki :)
Marta1986 14.12.2016 19:17
bardzo smaczne
ilka01 14.12.2016 19:14
pychota :)
halina17 14.12.2016 19:04
Smaczne gołąbki.
adelajda 14.12.2016 17:30
gołąbki to ja bardzo lubię
cukiereczek 14.12.2016 17:28
gołąbki chętnie zjem
Łukasz15 14.12.2016 16:27
Pyszne gołąbki
AZgotuj 14.12.2016 16:08
pycha i ten sos!:)
w mojej kuchni 14.12.2016 15:07
rarytaski gołąbkowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak