Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

kapusta biała 1 średnia sztuka
ryż 30 dag
cebula 2 sztuki
kiełbasa 35 dag
sól i pieprz do smaku
ocet 10 % 1 łyżka
olej do smażenia
bulion warzywny pół szklanki
masło 1 łyżeczka

Sos

cebula 1 mała sztuka
bulion warzywny 1 szklanka
masło 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
przecier pomidorowy 2 łyżki
mąka pszenna 1 płaska łyżka
śmietana 12% 1 szklanka
koperek według uznania

Porada

Z przepisu wyszło mi 14 gołąbków. Gdy dodamy ocet do gotowania kapusty na gołąbki,liście nie będą nam pękały przy zawijaniu.Ocet nie będzie wyczuwalny.Dobrze jest kupić dobrej jakości kiełbasę.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym.

Kroki postępowania

1
Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści,następnie wycinamy głąb.W dużym garnku gotujemy wodę,dodajemy ocet i wkładamy kapustę.Gotujemy aż liście lekko zmiękną i je stopniowo zdejmujemy z główki. Liści studzimy i ścinamy nożem grubsze części.
Krok 1 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. foto
2
Ryż gotujemy w osolonej wodzie,miękki osączamy z wody i przekładamy do miski. Cebulę obieramy i drobno kroimy.Kiełbasę również cieniutko obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości i zrumienienia,na koniec dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.Usmażone składniki przekładamy do ryżu,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy,przykrywamy i odstawiamy na chwilę,żeby ryż się zaparzył.
Krok 2 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. foto
3
Na przygotowane liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.
Krok 3 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. foto
4
Przygotowane gołąbki układamy w garnku,na spód dodajemy masło,podlewamy gorącym bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości kapusty.
Krok 4 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. foto
5
Cebulę obieramy i drobno kroimy,następnie przesmażamy na maśle ( nie rumienimy ) , zalewamy gorącym bulionem i dusimy do miękkości.Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości zimnej wody,dodajemy śmietanę i mieszamy. Gdy cebula będzie miękka dodajemy przecier pomidorowy,wlewamy śmietanę,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mieszamy i gotujemy chwilę do zgęstnienia.Na talerze nakładamy porcje gołąbków,polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem.
Krok 5 - Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.04.2017 18:19
Dziękuję i polecam.
RenataZ-et 02.07.2015 21:09
ale nabrałam ochoty na takie pyszne gołąbki! mniam!!
bogusia 82 02.07.2015 20:54
Pyszne gołąbki:)))
Grazyna0211 02.07.2015 16:12
gołąbków z kiełbasą jeszcze nie miałam okazji próbować
Janina 02.07.2015 15:27
Smaczne gołąbki;)
Babeczka35 02.07.2015 14:39
Dziękuję:)
w mojej kuchni 02.07.2015 12:36
pyszne jedzonko do zjedzenia
gusia1000 02.07.2015 10:50
Bardzo dobre.
Franciszek 02.07.2015 10:17
Dobre gołąbki
Anna169Hosz 02.07.2015 09:50
Moje ulubione:)
Krzysztof15 02.07.2015 09:00
bardzo lubie
2milutka 02.07.2015 08:27
Pyszne danie :)
Maridka19 02.07.2015 08:22
Pyszne gołąbki
Poison1988 02.07.2015 08:19
z młodej kapusty są najlepsze! :)
Aleksandra/Olcia 02.07.2015 08:13
na gołąbki mam zawsze chęć
bietka 02.07.2015 08:10
takie są najlepsze :)
olkaaa 02.07.2015 07:42
uwielbiam gołąbki
Wafelek2601 02.07.2015 07:41
bardzo dobre gołąbeczki
pestka 02.07.2015 07:40
pyszne gołąbki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak