GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt(duża)
  • ryż

    250 gram
  • cebula

    2 szt
  • koper

    1/2 pęczka
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • Kucharek SMAK LATA

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • karkówka

    700 bez kości
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Z kapusty usunąć wierzchnie liście,umyć,wyciąć głąb,włożyć do garnka z wodą i sparzyć pod przykryciem we wrzącej wodzie na małym ogniu przez około 15-20 minut a następnie zdjąć liście.Ryż wypłukać i ugotować w osolonej wodzie tak żeby był al dente,gotować nie dłużej niż 10-12 minut,ostudzić.
Krok 2 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.Mięso zmielić,dodać do niego zeszklone cebule i ryż.Doprawić granulowanym czosnkiem,pieprzem,solą i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Ze sparzonych liści kapusty ściąć zgrubienia.Na tak przygotowane liście nakładać porcjami farsz mięsny i zawijać gołąbki.
Krok 4 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Koperek umyć i posiekać.Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć na nich warstwę gołąbków,dość ściśle jeden obok drugiego i posypać koperkiem,następnie ułożyć drugą warstwę gołąbków i również posypać koperkiem.Do naczynia wlać około 1/2 litra wody i dodać przyprawę Kucharek-smak lata i wymieszać.
Krok 5 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Podlać wodą z przyprawą ułożone w garnku gołąbki i okryć je liśćmi kapusty.Gołąbki dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut od zagotowania.
Krok 6 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Gotowe gołąbki podawać ciepłe,można je jeszcze dodatkowo przed podaniem posypać zielonym koperkiem.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Papryczka 22.09.2013 19:26
bardzo lubię
Justa32 04.06.2013 20:08
ale mi narobiłaś smaku na nie
barbara11561 21.04.2013 21:59
uwielbiam takie gołąbki:)
kate.500 27.01.2013 17:14
super
gacopierz23 27.11.2012 21:34
moje ulubione danie
Seba 18.10.2012 13:25
pycha
mirosława4 15.10.2012 21:46
szkoda że tylko można jeść oczami :))
Ada-Gaba 17.09.2012 07:24
poproszę porcyjkę
m1monika 11.09.2012 10:49
prawdziwa pychotka :-)
ankaryba 27.08.2012 12:11
zjadłabym z przyjemnością :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat