GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 szt(duża)
  • ryż

    250 gram
  • cebula

    2 szt
  • koper

    1/2 pęczka
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

    3 łyżki
  • Kucharek SMAK LATA

    1 łyżka
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1 łyżeczka
  • karkówka

    700 bez kości
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM

Kroki postępowania

Krok 1 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Z kapusty usunąć wierzchnie liście,umyć,wyciąć głąb,włożyć do garnka z wodą i sparzyć pod przykryciem we wrzącej wodzie na małym ogniu przez około 15-20 minut a następnie zdjąć liście.Ryż wypłukać i ugotować w osolonej wodzie tak żeby był al dente,gotować nie dłużej niż 10-12 minut,ostudzić.
Krok 2 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.Mięso zmielić,dodać do niego zeszklone cebule i ryż.Doprawić granulowanym czosnkiem,pieprzem,solą i dokładnie wymieszać.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Ze sparzonych liści kapusty ściąć zgrubienia.Na tak przygotowane liście nakładać porcjami farsz mięsny i zawijać gołąbki.
Krok 4 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Koperek umyć i posiekać.Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć na nich warstwę gołąbków,dość ściśle jeden obok drugiego i posypać koperkiem,następnie ułożyć drugą warstwę gołąbków i również posypać koperkiem.Do naczynia wlać około 1/2 litra wody i dodać przyprawę Kucharek-smak lata i wymieszać.
Krok 5 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Podlać wodą z przyprawą ułożone w garnku gołąbki i okryć je liśćmi kapusty.Gołąbki dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut od zagotowania.
Krok 6 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
Gotowe gołąbki podawać ciepłe,można je jeszcze dodatkowo przed podaniem posypać zielonym koperkiem.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Papryczka 22.09.2013 19:26
bardzo lubię
Justa32 04.06.2013 20:08
ale mi narobiłaś smaku na nie
barbara11561 21.04.2013 21:59
uwielbiam takie gołąbki:)
kate.500 27.01.2013 17:14
super
gacopierz23 27.11.2012 21:34
moje ulubione danie
Seba 18.10.2012 13:25
pycha
mirosława4 15.10.2012 21:46
szkoda że tylko można jeść oczami :))
Ada-Gaba 17.09.2012 07:24
poproszę porcyjkę
m1monika 11.09.2012 10:49
prawdziwa pychotka :-)
ankaryba 27.08.2012 12:11
zjadłabym z przyjemnością :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat