Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt(duża)
ryż 250 gram
cebula 2 szt
koper 1/2 pęczka
sól do smaku
olej do smażenia 3 łyżki
Kucharek SMAK LATA 1 łyżka
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
karkówka 700 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM

Kroki postępowania

1
Z kapusty usunąć wierzchnie liście,umyć,wyciąć głąb,włożyć do garnka z wodą i sparzyć pod przykryciem we wrzącej wodzie na małym ogniu przez około 15-20 minut a następnie zdjąć liście.Ryż wypłukać i ugotować w osolonej wodzie tak żeby był al dente,gotować nie dłużej niż 10-12 minut,ostudzić.
Krok 1 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
2
Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.Mięso zmielić,dodać do niego zeszklone cebule i ryż.Doprawić granulowanym czosnkiem,pieprzem,solą i dokładnie wymieszać.
Krok 2 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
3
Ze sparzonych liści kapusty ściąć zgrubienia.Na tak przygotowane liście nakładać porcjami farsz mięsny i zawijać gołąbki.
Krok 3 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
4
Koperek umyć i posiekać.Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty,ułożyć na nich warstwę gołąbków,dość ściśle jeden obok drugiego i posypać koperkiem,następnie ułożyć drugą warstwę gołąbków i również posypać koperkiem.Do naczynia wlać około 1/2 litra wody i dodać przyprawę Kucharek-smak lata i wymieszać.
Krok 4 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
5
Podlać wodą z przyprawą ułożone w garnku gołąbki i okryć je liśćmi kapusty.Gołąbki dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut od zagotowania.
Krok 5 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto
6
Gotowe gołąbki podawać ciepłe,można je jeszcze dodatkowo przed podaniem posypać zielonym koperkiem.Smacznego.
Krok 6 - GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY DUSZONE Z KOPERKIEM foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Papryczka 22.09.2013 19:26
bardzo lubię
Justa32 04.06.2013 20:08
ale mi narobiłaś smaku na nie
barbara11561 21.04.2013 21:59
uwielbiam takie gołąbki:)
kate.500 27.01.2013 17:14
super
gacopierz23 27.11.2012 21:34
moje ulubione danie
Seba 18.10.2012 13:25
pycha
mirosława4 15.10.2012 21:46
szkoda że tylko można jeść oczami :))
Ada-Gaba 17.09.2012 07:24
poproszę porcyjkę
m1monika 11.09.2012 10:49
prawdziwa pychotka :-)
ankaryba 27.08.2012 12:11
zjadłabym z przyjemnością :-)
Wacław 24.08.2012 13:59
uwielbiam takie,są pyszne
anemon 24.08.2012 07:51
Jakie zgrabne te Twoje gołąbki.
malinka18 23.08.2012 18:18
rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak