GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka wieprzowa

    0,5 kg
  • jajko

  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • ryż

    woreczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • bulion

  • pomidory w puszce

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • por (biała część)

  • koperek

    pęczek
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • majeranek Prymat

  • papryka czerwona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć dokładnie głąb.W garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć kapustę. Gotować aż zmiękną liście następnie delikatnie oddzielić je od siebie.
Ryż gotować 5 min.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso przełożyć do miski dodać jajko, namoczoną bułkę w wodzie, zeszkloną cebule z czosnkiem, ryż,sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę. Farsz dokładnie wymieszać.
Z liści kapusty ostrym nożem ściąć zgrubiałe części u nasady, z zewnętrznej strony.
Na środek każdego liścia nakładać łyżką farsz, zwijać do środka grubszą częścią liścia potem boki liścia, następnie zwinąć całość.
Dno garnka wyłożyć niewykorzystanymi liśćmi kapusty, ułożyć gołąbki w garnku następnie zalać gorącym bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, por, listki i ziele angielskie.
Na 20 minut przed końcem dodać pomidory, poszatkowany świeży koperek.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Można zagęścić sos łyżeczką mąki rozmieszaną z zimną wodą o konsystencji gęstej śmietany.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat