Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki po mojemu na parze.

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta 1 szt
ryż 3-4 woreczki
łopatka bez kości 60-80 dag
cebula 2 szt
pieprz 1 łyżeczka
sól do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 łyżeczki
tymianek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki po mojemu na parze.

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować,odsączyć i ostudzić na sicie.
Łopatkę gotuję do miękkości z przyprawami.
Krok 1 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
2
Lekko ostudzone mięso rozdrabniam na większe kawałki .
Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć razem z kawałkami mięsa oraz z przyprawami.
Krok 2 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
3
Do ugotowanego ryżu dodaję mięsko z cebulką, jeszcze raz doprawiam do smaku i wszystko dokładnie mieszam.
Krok 3 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
4
W garnku gotuję wodę i sparzam kapustę wycinając wcześniej z niej głąba. Gotuję ok 10 minut. Sparzone liście przestudzić, wyciąć zgrubiałe części kapusty i nakładać farsz mięsno - ryżowy.
Krok 4 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
5
Liście kapusty wraz z farszem należy zawijać jak krokiety.
W dużym garnku zagotować wodę,dodać liście laurowe i ziele angielskie, na wierzch garnka ja nakładam drugą część garnka do gotowania na parze i układam gołąbki jeden na drugim. Przykrywam i gotuję ok 60 min na parze do miękkości kapusty.
Krok 5 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
6
Gołąbki podawać z sosem lub wg uznania. Smacznego:))
Krok 6 - Gołąbki po mojemu na parze. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 24.04.2014 21:48
na parze jeszcze nigdy nie jadłam
smerfna_chatka 03.01.2014 12:03
wygląda bardzo smacznie
bogusia19 03.01.2014 09:56
pyszne gołąbeczki
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 09:54
Ciekawy przepis
margaret 03.01.2014 09:52
lubię gołąbki, smaczne:)
Konczi 03.01.2014 09:29
ostatnio też robiłam na parze ale z kapusty mrożonej :D rewelacyjne wyszły, a Twój farsz z tymiankiem wypróbuję :D
gibli 03.01.2014 09:27
kiedyś tylko gotowałam, już od dłuższego czasu robię na parze, są delikatniejsze i smaczniejsze:)) Polecam.
dodi 03.01.2014 09:14
na parze jeszcze nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak