Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Gołąbki po mojemu na parze.

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała kapusta
1 szt
ryż
3-4 woreczki
łopatka bez kości
60-80 dag
cebula
2 szt
pieprz
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
tymianek
do smaku
Liść laurowy suszony Prymat
2-3 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 szt
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki po mojemu na parze.

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować,odsączyć i ostudzić na sicie.
Łopatkę gotuję do miękkości z przyprawami.
Krok 1 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
2
Lekko ostudzone mięso rozdrabniam na większe kawałki .
Cebulę należy obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć razem z kawałkami mięsa oraz z przyprawami.
Krok 2 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
3
Do ugotowanego ryżu dodaję mięsko z cebulką, jeszcze raz doprawiam do smaku i wszystko dokładnie mieszam.
Krok 3 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
4
W garnku gotuję wodę i sparzam kapustę wycinając wcześniej z niej głąba. Gotuję ok 10 minut. Sparzone liście przestudzić, wyciąć zgrubiałe części kapusty i nakładać farsz mięsno - ryżowy.
Krok 4 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
5
Liście kapusty wraz z farszem należy zawijać jak krokiety.
W dużym garnku zagotować wodę,dodać liście laurowe i ziele angielskie, na wierzch garnka ja nakładam drugą część garnka do gotowania na parze i układam gołąbki jeden na drugim. Przykrywam i gotuję ok 60 min na parze do miękkości kapusty.
Krok 5 - Gołąbki po mojemu na parze. foto
6
Gołąbki podawać z sosem lub wg uznania. Smacznego:))
Krok 6 - Gołąbki po mojemu na parze. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 24.04.2014 21:48
na parze jeszcze nigdy nie jadłam
smerfna_chatka 03.01.2014 12:03
wygląda bardzo smacznie
bogusia19 03.01.2014 09:56
pyszne gołąbeczki
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 09:54
Ciekawy przepis
margaret 03.01.2014 09:52
lubię gołąbki, smaczne:)
Konczi 03.01.2014 09:29
ostatnio też robiłam na parze ale z kapusty mrożonej :D rewelacyjne wyszły, a Twój farsz z tymiankiem wypróbuję :D
gibli 03.01.2014 09:27
kiedyś tylko gotowałam, już od dłuższego czasu robię na parze, są delikatniejsze i smaczniejsze:)) Polecam.
dodi 03.01.2014 09:14
na parze jeszcze nigdy nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak