Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki najdobrzejsze

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1
kasza jęczmienna 0,5 kg
ryż 4 łyżki
woda 2 szklanki
mięso mielone 1 kg
słonina 10 dkg
cebula 3
jajko 2
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
przyprawa do potraw do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki najdobrzejsze

Kroki postępowania

1
Z kapusty wkroić głąb. Włożyć do garnka na wrząca wodę i sparzyć. Zdejmować kolejno zewnętrzne liście. Kaszę i ryż zalać gorącą wodą do spęcznienia
Krok 1 - Gołąbki najdobrzejsze foto
2
W między czasie wytopić słoninę. Do wytopionej dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Doprawić solą i pieprzem ziołowym
Krok 2 - Gołąbki najdobrzejsze foto
3
Dodać do sparzonej kaszy i ryżu, mięso, jajka i zeszkloną cebulę. Doprawić jarzynką , czarnym pieprzem i solą. Należy doprawić" ciut za dużo" gdyż podczas duszenia aromaty zostaną pochłonięte przez pęczniejącą kaszę i ryż
Krok 3 - Gołąbki najdobrzejsze foto
4
Na sparzonych liściach układamy farsz. Ilość farszu zależy od wielkości liści.Gołąbki zawijać luźno w kopertę
Krok 4 - Gołąbki najdobrzejsze foto
5
Garnek wyłożyć liśćmi kapusty. Do garnka wlać 2 szklanki wody i przykryć wszystkie gołąbki liśćmi kapusty. Dusić ok 1,5 godz. Pozostawić w garnku do wystygnięcia. Gotowe można polać sosem np. sosem pomidorowym. http://www.doradcasmaku.pl/przepis/241503/pikantny-sos-pomodoro.html
Krok 5 - Gołąbki najdobrzejsze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 09.03.2013 14:14
moje ulubione danie
SmacznaPyza 15.02.2013 09:37
jakie ??? co to za określenie ?
TEtalicha 17.12.2012 22:23
lubimy rodziną je jeść
Bernadeta1 02.12.2012 12:14
pyszne gołąbki,mogła bym jeść codziennie
Fiffi 16.08.2012 22:46
SUPER!!!
Mysiunia 13.08.2012 15:20
bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak