Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki leniwe w sosie paprykowym
Ryż ugotować przez 10-12 minut, odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Do gorącego ryżu dodać średnio utartą marchewkę i wymieszać.
Cebulę posiekać, lekko zrumienić na niewielkiej ilości oleju i dodać do ryżu.
Kapustę (najlepiej włoską) cienko poszatkować lub grubo posiekać malakserem - przelać na sicie wrzątkiem, dokładnie odcedzić i dodać do ryżu.
Na koniec dołożyć zmieloną wieprzowinę (łopatka albo karczek) - masę wyrobić do połączenia doprawiając do smaku i dodając trochę kaszy manny, która połączy całość. Jeśli masa jest bardzo sucha dodać całe jajko.
Masę wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Potem formować niewielkie kotleciki i panierować w mące pszennej. Smażyć na złoty kolor na oleju rzepakowym.
Usmażone układać warstwami w szerokim garnku z grubym dnem (można na spodzie ułożyć całe liście z kapusty).
~ SOS:
Cebulę grubo posiekać i lekko zrumienić na oleju z masłem. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Przesmażyć kilka minut stale mieszając. Zalać 2 szkl. wody, doprawić uniwersalną przyprawą warzywną i zagotować. Gotować kilka minut do miękkości papryki - zmiksować i przetrzeć przez sitko (aby usunąć drobinki skórek z papryki).
Sos doprawić do smaku papryką łagodną i ostrą pastą paprykową.
Gotowym sosem zalać kotleciki, między nimi ułożyć liście laurowe i ziele angielskie, nakryć pokrywką i dusić na minimalnym płomieniu przez ok. godzinę.