Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąb XL

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
ryż 20 dag
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
jajko 2 szt małe
kapusta pekińska ok.80 dag
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat 12 płaska łyżeczka
tłuszcz 2-3 (w sprayu)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąb XL

Ryż ugotowałam w osolonym wrzątku (15 minut),odstawiłam do wystudzenia. Z kapusty pekińskiej odcięłam końcówkę i ostrożnie zdjęłam liście.W szerokim garnku zagotowałam wodę ,włożyłam liście kapusty i przykręciłam gaz tak,by kapusta się nie gotowała, tylko sparzyła.Trwało to niedługo.Liście zrobiły się wiotkie ale nie miękkie.Wyjęłam je na durszlak ostrożnie by ich nie podziurawić. Mięso połączyłam z ostudzonym ryżem ,jajkami i przyprawami i dokładnie wyrobiłam mięsną masę. Przygotowałam dwie długie keksówki. Wyłożyłam je papierem do pieczenia.Liście kapusty po wystudzeniu układałam tak,aby nie tylko wyściełać spód, ale żeby wystawały za formę.Jeden liść zachodził na drugi.Lekko ją posoliłam. Na tak przygotowane formy wyłożyłam po połowie masę mięsno ryżową,docisnęłam i wyrównałam.Przykryłam wystającymi liśćmi zaczynając od przeciwległych krótkich końców.Wierzch spryskałam delikatnie tłuszczem w sprayu ale można cieniutko posmarować olejem. Gołębie piekłam przez 45 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Po upieczeniu ostrożnie wyjęłam i odwróciłam je na drugą stronę.Pokroiłam na porcje i podałam z ziemniakami z wody i sosem pomidorowym o nucie czubrycy i lubczyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 11.07.2013 16:03
gołąbki, rewelacja
babajaga1969 13.03.2013 11:56
pyszny ten gołąbek :)
Ewa104 13.03.2013 09:56
Buniu,jest mało pracochłonny więc polecam.
Babciagramolka 13.03.2013 09:48
Podoba mi się ten pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak