Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry żytnie i pszenne z dodatkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka żytnia 1,5 szkl
mąka pszenna 1,5 szkl
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 3 szt
mleko 3 szkl
olej 1/2 szk

dodatki

orzechy siekane 1 garść
dżem jabłkowy 3 łyżki
żurawina suszona 1 łyżka
wiórki kokosowe 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry żytnie i pszenne z dodatkami

Kroki postępowania

1
Do miski wbijamy białka. Ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Krok 1 - Gofry żytnie i pszenne z dodatkami foto
2
W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąki, proszek, cukier.
Krok 2 - Gofry żytnie i pszenne z dodatkami foto
3
Dodajemy mokre składniki i miksujemy (mleko,olej,żółtka).
Krok 3 - Gofry żytnie i pszenne z dodatkami foto
4
Dodajemy ubite białka i mieszamy lyżką
Krok 4 - Gofry żytnie i pszenne z dodatkami foto
5
Nakładamy do gofrownicy i przygotowujemy.
Następnie nakładamy na wierzch dżem, dekorujemy orzechami,kokosem, żurawiną.
Krok 5 - Gofry żytnie i pszenne z dodatkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 03.02.2016 11:17
fajne gofry
Kejti 14.11.2014 21:10
Mniam,chętnie się poczęstuję :-)
Futka 13.11.2014 12:27
Wspaniałe i pyszniutkie gofry :)
Mniam 02.11.2014 17:40
Mąka żytnia musi nadawać ciekawy smak gofrom. Trzeba spróbować :)
Ania84 02.11.2014 16:38
ale smaczne gofry
Pietruszka 02.11.2014 16:23
fajne gofry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak