Gofry wg Michaela Roux

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    270 ml
  • jaja

    2 szt
  • cukier

    15 g
  • masło

    50 g
  • sól

    1 szczypta
  • mąka pszenna typ 450

    160 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Do miski wlać mleko, dodać cukier i żółtka, wymieszać dokładnie. Masło rozpuścić i dodać do masy, wymieszać.

Następnie wsypać mąkę, szczyptę soli i zmiksować. Odstawić na 5 minut.

W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, gofrownicę rozgrzać.

Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Ciasto wlewać na gorącą gofrownicę, piec kilka minut aż będą rumiane i chrupiące.

Podawać z owocami, bitą śmietaną lub czekoladą

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 12.05.2016 13:00
Zawsze dobre.
Mniam 12.05.2016 11:19
Wspaniałe gofry! Tak dawno nie robiłam, że chyba dzisiaj będą :)
dodi 12.05.2016 08:41
ale apetyczne, mniam
krokus 11.05.2016 22:59
Poproszę o dwa no może trzy, bo wyglądają cudnie
Renataj 11.05.2016 22:51
Czy jest ktoś kto by się oparł takim gofrom ? Z pewnością nie ja:))
Damiano 11.05.2016 21:31
smaczne gofry
mirosława4 11.05.2016 21:19
apetyczne !
agaK. 11.05.2016 20:08
Ale fajnie to wygląda:)
IZABELA29 11.05.2016 19:00
pewnie pyszne
Benita 11.05.2016 18:21
pyszny deser

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat