Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi z jarmużem i bazylią

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 700 g
mąka pszenna 150 g
mąka ziemniaczana 50 g
jajko 1 szt
sól 4 szczypty
jarmuż 3 duże liście
bazylia świeża 1 pęczek
parmezan starty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z jarmużem i bazylią

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, pod koniec ich gotowania, do wody dorzucamy na 2-3min liście jarmużu, wszystko następnie odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce.

Farsz dzielimy w misce na 4 części, jedną usuwamy na bok do niej wsypujemy obie mąki, jajko, całość wyrabiamy, jeśli ciasto zbyt się klei to dodajemy mąki pszennej, bo zależy to w dużej mierze od niej, od jej typu. Ciasto dzielimy na części, formujemy wałeczki, kroimy po ukosie, gotujemy w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia na wierzch, podajemy z parmezanem, lub sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 20.01.2016 17:30
pyszne i lekkie;))
w mojej kuchni 20.01.2016 14:23
moje smaki w tym daniu
W poszukiwaniu inspiracji 20.01.2016 12:06
Wyglądają bardzo apetycznie :)
Mniam 20.01.2016 11:28
Bardzo smaczne muszą być :) chętnie zjadłabym na obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak