Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi z gulaszem
Ciasto nie powinno być lepkie jeśli się klei dodać nieco mąki. Z ciasto zrobić wałeczek i pokroić go na małe kluski. Każdego spłaszczyć widelcem. Gotować ok. 5 minut.
Gulasz:
- 1 kg wołowiny
- 6 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- ½ szklanki białego wina
- puszka pomidorów
- szklanka wody
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzać oliwę w rondlu, dodać czosnek i listek laurowy. Chwilkę podsmażyć. Mięso pokroić włożyć do rondla i smażyć ok. 8 minut na rumiano. Wlać wino i wymieszać. Dodać pomidory, wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień. Przykryć i dusić ok. 1,5 godziny. Na końcu doprawiać solą i pieprzem.