Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gerbaud

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 450 gram
żółtko jajek 2 sztuki
drożdże 40 gram
śmietana 18 proc 1 szklanka
margaryna 1 kostka
cukier 1 łyżka
sól

Masa

powidła śliwkowe 3 szklanki
orzechy włoskie 300 gram
cukier puder 200 gram

Polewa

woda 1 szklanka
cukier 300 gram
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gerbaud

Mąkę przesiewam, dodaję margarynę i razem rozcieram. Odkładam jedną grudkę masła z mąką, którą użyję później do zrobienia polewy. W kubku dokładnie mieszam śmietanę,żółtka, cukier, sól i drożdże i wlewam to do mąki z masłem. Starannie wyrabiam ciasto i dzielę na trzy części. Rozwałkowuję pierwszą część ciasta układam w blaszce 35x35 cm. W razie konieczności wałkiem dociągam ciasto do wymiarów blaszki. Dżem, orzechy i cukier mieszam razem i połową tej masą smaruję wyłożone na blasze ciasto. Rozwałkowuję drugi kawałek ciasta, układam na masie, wykładam pozostałą część masy i przykrywam trzecim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Gotowe odstawiam na 2 godz do lodówki, by ciasto odpoczęło. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp.180-200'C i wstawiam ciasto na 30 min. Upieczone wygładzam delikatnie wierzch za pomocą wałka by pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiam. W garnuszku gotuję wodę z cukrem do czasu, aż syrop będzie sklejał palce. Dodaję kakao, zestawiam z ognia i dorzucam odłożoną grudkę masła. Polewę studzę i polewam wierzch mojego ciasta. Odstawiam na całą noc i gotowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 09.04.2014 15:56
intrygująca nazwa tego ciasta , a i wygląda na smakowite
dodi 09.04.2014 14:33
musze zrobić
halina17 09.04.2014 11:50
Dobre ciasto.
wwwiolka 09.04.2014 11:48
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak