Gazpacho

Gazpacho

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    1 kg
  • papryka czerwona

    3 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt mała
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet winny

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • chleb

    2 kromki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory /bardzo dojrzałe/ obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Do pomidorów dodajemy pokrojony w kostkę chleb, mieszamy i odstawiamy by zmiękł od soku z pomidorów. Po pół strąka papryki czerwonej i żółtej odkładamy a resztę kroimy i dodajemy do pomidorów. Dodajemy również drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek. Wlewamy oliwę i ocet winny, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie blendujemy. Wstawiamy do lodówki by zupa porządnie się schłodziła - ewentualnie możemy zupę podać od razu dodając kostki lodu. Porcje na talerzach posypujemy drobno pokrojonymi odłożonymi wcześniej paprykami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 12.03.2017 15:44
super danie
Anna Jeziorna 29.11.2016 23:04
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat