Galaretkowy pasiak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • galaretka cytrynowa

    1
  • jabłek prażonych ze słoika

    300 g
  • wody

    100 ml
  • przegotowanej gorącej wody

    250 ml
  • galaretka brzoskwiniowa

    1
  • brzoskwiń

    1 puszka
  • wody

    100 ml
  • galaretka truskawkowa

    1
  • śmietany 12%

    125 ml
  • przegotowanej gorącej wody

    250 ml
  • galaretka agrestowa

    1
  • gruszek z kompotu

    400 g
  • wody

    100 ml
  • kompotu z gruszek

    450 ml
  • galaretka porzeczkowa

    1 szt.
  • jogurt owocowy

    250 owoce leśne
  • jogurt naturalny

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować blaszkę prostokątną ( jak keksówka, ale większą ).
Wyłożyć ją folią spożywczą.
Do rondelka wyłożyć jabłka, wlać 100 ml wody i zagotować.
Wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
Na środku przez długość blaszki ułożyć biszkopty lekko je dociskając.
Schłodzić i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i schłodzić.
Do blendera wlać jogurt owoce leśne, zmiksować.
Wlać galaretkę i jeszcze chwilę miksować.
Masę przelać na stężałą warstwę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Sok wlać do rondelka, dolać 100 ml wody i zagotować.
Po zagotowaniu wsypać galaretkę brzoskwiniową, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Wyjąć z lodówki blaszkę, wyłożyć na stężałą masę pokrojone brzoskwinie i zalać zimną galaretką.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Ponownie zagotować 250 ml wody, wsypać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Do blendera wlać jogurt naturalny i śmietanę, dokładnie zmiksować po czym wlać galaretkę.
Znowu chwilę ubijać i przelać masę na stężałe warstwy.
I ponownie wstawić deser do lodówki aby wszystko się ścięło.
Gruszki z kompotu pokroić w kosteczkę.
Sok z nich zagotować dolewając 100 ml wody.
Wsypać galaretkę agrestową i wymieszać.
Galaretkę schłodzić.
Na warstwę truskawkową wyłożyć pokrojone gruszki, zalać galaretką agrestową i wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie związała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 10.06.2012 09:16
PYCHA
Agnieszka91 09.06.2012 13:39
pycha ciacho
gosia47-47 09.06.2012 11:40
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat