Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt:
-
jajko
5 szt. -
cukier
0.5 szklanki -
mąka pszenna
0.5 szklanki -
budyń waniliowy
0.5 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
Masa:
-
śmietana kremówka
0.5 litra -
serek homogenizowany waniliowy
3 sztuki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
2 łyżki -
woda
0.5 szklanki -
cukier puder
0.5 szklanki -
galaretka niebieska
1 szt. -
galaretka czerwona
1 szt. -
galaretka pomarańczowa
1 szt.
Dodatkowo:
-
dżem truskawkowy
250 gramów -
galaretka truskawkowa
2 szt. -
truskawki
1 szklanka
Sposób przygotowania
1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Dodaj suche składniki i połącz z masą za pomocą łyżki. Piec 25 min w 170°C. Po upieczeniu posmarować dżemem.
2. Masa waniliowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder a następnie serki homo. Galaretki każdą z osobna rozpuszczamy w 1 szklanka gorącej wody, zostawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w kostkę i łączymy z masą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z masą. Wylać na biszkopt. Truskawki myjemy, kroimy i wykładamy na masę zalewamy tężejącą galaretką. Schłodzić.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się