Galaretkowiec z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Lekki deser na zimno. Orzeźwiające ciasto z masą waniliową i galaretkami.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajka

    5 szt.
  • cukier

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • budyń waniliowy

    0.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa:

  • śmietana kremówka

    0.5 litra
  • serek homogenizowany waniliowy

    3 sztuki
  • żelatyna

    2 łyżki
  • woda

    0.5 szklanki
  • cukier puder

    0.5 szklanki
  • galaretka niebieska

    1 szt.
  • galaretka czerwona

    1 szt.
  • galaretka pomarańczowa

    1 szt.

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy

    250 gramów
  • galaretka truskawkowa

    2 szt.
  • truskawki

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Dodaj suche składniki i połącz z masą za pomocą łyżki. Piec 25 min w 170°C. Po upieczeniu posmarować dżemem.

 

2. Masa waniliowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder a następnie serki homo. Galaretki każdą z osobna rozpuszczamy w 1 szklanka gorącej wody, zostawiamy do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w kostkę i łączymy z masą. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie zostawiamy do lekkiego stężenia i łączymy z masą. Wylać na biszkopt. Truskawki myjemy, kroimy i wykładamy na masę zalewamy tężejącą galaretką. Schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat