Galaretka z jabłek z jabłkiem.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    1 litr
  • cukier

    5 łyżek
  • konfitura malinowa

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

  • sok z cytryny

    1 szt
  • jabłka

    6 małe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i włożyć do syropu. Gotować krótko tak ,aby zmiękły, ale nie rozpadły się.
Łyżką cedzakową wyjąć jabłka , ułożyć w kompotierkach i wydrążone otwory wypełnić rodzynkami.
Przestudzoną galaretką zalać jabłka i pozostawić do całkowitego stężenia.
Przed podaniem nałożyć łyżeczkę konfitury lub bitej śmietany.
Jeżeli deser ma być tylko dla dorosłych ,to dodajemy szklankę wina ,pamiętają, że żelatyny trzeba dodać jeszcze1 łyżeczkę.
Do syropu dodać żelatynę, dokładnie rozpuścić i zalać jabłka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malgorzata549 12.02.2014 13:31
apetyczny deserek
Mysiunia 04.10.2013 10:10
apetyczna :)
aisza1 04.10.2013 09:28
deser pierwsza klasa
Jusiaa 04.10.2013 06:19
bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat