Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka winna a'la grzaniec z suszonymi owocami
Do letniego wywaru dodać pokrojone owoce suszone i kandyzowane, ponownie nakryć i wstawić do lodówki na 1-2 doby, aby dobrze spęczniały.
Chwilę przed przyrządzaniem wsypać obie galaretki do kubeczka i zalać 1/2 szkl. wina, dokładnie wymieszać i pozostawić na kilkanaście minut do spęcznienia.
Namoczone owoce wymieszać dokładnie i odcedzić. Płyn zagotować, zdjąć z ognia i dodać namoczoną galaretkę wiśniową oraz pomarańczową - mieszać do zupełnego rozpuszczenia. Można na tym etapie dodać nieco świeżo otartej skórki z cytryny lub pomarańczy dla wzmocnienia aromatu. Dolać resztę czerwonego wina i dokładnie wymieszać. Doprawić sokiem wyciśniętym z pomarańczy i cytryny.
Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Do przygotowanych pucharków lub kompotierek nałożyć po trochę owoców, a następnie zalać tężejącą galaretką i odstawić w jak najchłodniejsze miejsce na kilka godzin.