Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka owocowa bez żelatyny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Czasami, przynajmniej u nas, zdarza się, że owoce kupujemy wzrokiem, później leżą. Chociaż mamy fajny pojemnik do przechowywania owoców i warzyw (do trzech miesięcy), to czasami warto zrobić coś innego. Galaretka z owoców to był strzał w dziesiątkę.

Składniki:

Składniki:

winogrona białe 500 gramów
mandarynki 4 sztuki
agar-agar 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka owocowa bez żelatyny

Owoce oczyszczamy, myjemy, obieramy, zalewamy zimną wodą (kilka cm ponad owoce), zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans. Przecieramy przez drobne sito.
Ponownie przekładamy na palik, zagotowujemy dodajemy agar. (1 łyżeczka na 250 ml płynu).
Mieszamy, rozlewamy do naczyń. Studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak