Przepis i sposób przygotowania na: Frytki "fit" z piekarnika z sałatką z pieczonych buraczków
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w dość grube frytki. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą, mieszamy. Frytki wykładamy na blachę, najlepiej tą z piekarnika, tak aby żaden nie leżał na sobie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy aż się zrumienią. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję "szybki grill", będą chrupiące. Sałatę rwiemy na mniejsze liście i płuczemy. Na rozgrzanej patelni(bez tłuszczu) prażymy ziarenka słonecznika i pestki dyni(można pominąc jeśli ktoś nie lubi bądż zastąpić innymi ziarnami). Ostudzone buraczki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1cm. Cebulę kroimy w półpiórka, fetę w kostkę. Mieszamy sałatę, buraczki i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Wykładamy na talerz, posypujemy ziarnami i serem feta