Frużelina wiśniowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wiśnie

    1 kg
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    4 łyżki
  • woda

    2 szklanki+ 6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wiśnie umyć wydrylować i zalać dwiema szklankami wody, wsypać cukier i zagotować. Gotować około 10 minut, w tym czasie mąkę ziemniaczaną rozrobić w 6 łyżkach wody, dolać kilka łyżek gorącego soku z wiśni i wlać do wrzącego wywaru. Zdjąć z ognia i dokładnie mieszać aż wiśnie zaczną gęstnieć. Gorącą frużelinę przekładać do suchych słoików, zakręcić i od razu odwrócić do góry dnem. Zostawić do całkowitego wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 22.06.2017 19:55
Pychotka :-)
ada.la 22.06.2017 19:45
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat