Frittata ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajko

    2 sztuki
  • szpinak świeży

    100 gram
  • łosoś wędzony

    100 gram
  • masło

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Dodatkowo

  • ser żółty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak przełożyć na patelnię (o średnicy 20 cm) z rozpuszczonym masłem i chwilkę poddusić, aż stanie się miękki.
Dodać kawałki łososia i wymieszać.
W międzyczasie białka (ze szczyptą soli) ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z roztrzepanymi żółtkami.
Masę doprawić do smaku.
(Pamiętać, aby nie przesadzić z solą, ponieważ sam łosoś jest dość słony.)
Zawartość patelni zalać masą jajeczną.
Całość nakryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż masa stanie się ścięta.
Następnie placek delikatnie zsunąć na talerz i przełożyć (na patelnię) na drugą stronę.
Frittatę obficie posypać startym serem i zapiekać (bez przykrycia) do momentu rozpuszczenia się sera.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Diana Rusiłowicz
Do frittaty można użyć ulubionych dodatków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.02.2017 00:00
Dobre jedzenie.
trufelek 24.08.2016 09:57
Pysznie! :) Zjadłabym!
Diana Rusiłowicz 17.08.2016 01:20
Cieszę się, że tak uważasz :)
Maridka19 16.08.2016 10:42
O i takie przepisy są najlepsze :)
Konczi 16.08.2016 08:42
Pysznie wygląda :)
Stenka 16.08.2016 08:32
smaczne danie
Diana Rusiłowicz 16.08.2016 02:13
Dziękuję :)
MałaMi89 15.08.2016 22:40
Świetny przepis!
Diana Rusiłowicz 15.08.2016 22:07
Dziękuję. Była pyyyszna!
gosia1988 15.08.2016 21:54
Smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat