fritata z czerwoną papryką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    7 szt.
  • ziemniaki młode

    6 średnich
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • mleko

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • ser gouda

    3 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ziemniaki obrać i ugotować po wystygnięciu pokroić w plastry,paprykę opłukać i pokroić w paski,szalotki obrać i drobno posiekać,jajka rozkłócić z mlekiem,startym serem,natką pietruszki,solą i pieprzem,na wysokiej najlepiej żeliwnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć szalotkę z papryką,kiedy zmiękną dodać ziemniaki chwilę podgrzewać i następnie wszystko zalać masą jajeczną i smażyć aż fritata się zetnie pod spodem,wtedy patelnię wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st.i piec ok.10min.aż wierzch się zetnie,podawać na gorąco pokrojoną w trójkąty,można także podawać na zimno jako chłodną przystawkę tylko trzeba pokroić w mniejsze kawałki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 16.12.2013 07:18
bardzo lubie
Wacław 21.05.2012 09:40
pyszne danie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat