Przepis i sposób przygotowania na: Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Zdjąć na ręcznik papierowy, do wytopionego tłuszczu dodać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone w piórka cebulę oraz rzodkiew startą na tarce o dużych oczkach. Dodać tymianek i dusić przez 20 minut. Posolić.
Formę posmarować masłem. Wyłożyć ciastem francuskim, ponakłuwać je widelcem.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz szczyptę soli.
Wyłożyć cebulę na ciasto, polać masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posypać kawałkami pokruszonego sera gorgonzola. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut z termoobiegiem. Gotową tartę posypać kiełkami brokuła.
Smacznego :)