Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą

Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna tarta cebulowa z dodatkiem sera gorgonzola i podsmażonego boczku. Prosta i szybka w przygotowaniu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cebula

    700 gramów
  • boczek wędzony

    200 gramów
  • rzodkiew biała

    200 gramów
  • tymianek Prymat

    1 łyżka
  • tłuszcz do formy

    1 łyżeczka
  • jajka

    3 sztuki
  • śmietana

    4 łyżki
  • mielona gałka muszkatołowa Prymat

    0.5 łyżeczki
  • ser pleśniowy typu gorgonzola

    80 gramów
  • kiełki brokuła

    1 garść
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 szczypta
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Zdjąć na ręcznik papierowy, do wytopionego tłuszczu dodać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone w piórka cebulę oraz rzodkiew startą na tarce o dużych oczkach. Dodać tymianek i dusić przez 20 minut. Posolić.
Formę posmarować masłem. Wyłożyć ciastem francuskim, ponakłuwać je widelcem.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz szczyptę soli.
Wyłożyć cebulę na ciasto, polać masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posypać kawałkami pokruszonego sera gorgonzola. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut z termoobiegiem. Gotową tartę posypać kiełkami brokuła.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat