Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą

5.0
(37)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Pyszna tarta cebulowa z dodatkiem sera gorgonzola i podsmażonego boczku. Prosta i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

wszystkie składniki

ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula 700 gramów
boczek wędzony 200 gramów
rzodkiew biała 200 gramów
Tymianek suszony Prymat 1 łyżka
tłuszcz do formy 1 łyżeczka
jajko 3 sztuki
śmietana 4 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.5 łyżeczki
ser pleśniowy typu gorgonzola 80 gramów
kiełki brokuła 1 garść
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Francuska tarta cebulowa z boczkiem i gorgonzolą

Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. Zdjąć na ręcznik papierowy, do wytopionego tłuszczu dodać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojone w piórka cebulę oraz rzodkiew startą na tarce o dużych oczkach. Dodać tymianek i dusić przez 20 minut. Posolić.
Formę posmarować masłem. Wyłożyć ciastem francuskim, ponakłuwać je widelcem.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz szczyptę soli.
Wyłożyć cebulę na ciasto, polać masą jajeczno-śmietanową. Wierzch posypać kawałkami pokruszonego sera gorgonzola. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut z termoobiegiem. Gotową tartę posypać kiełkami brokuła.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak