Przepis i sposób przygotowania na: Fondant czekoladowy
W kąpieli wodnej roztop czekoladę, jak już będzie roztopiona zdejmij z kąpieli wodnej i dodaj cukier puder, mocno mieszaj najlepiej trzepaczką. Jak już będzie dobrze wymieszane i lekko przestudzone dodaj żółtko i dalej mocno mieszaj, następnie dodaj mąkę i znów mocno mieszaj. Na koniec powoli dodawaj pianę z białek i mieszaj delikatnie i powoli.
Ja robiłam w naczynkach żaroodpornych, posmarowałam je masłem i nalałam zrobioną masę, wstawiłam do lodówki na godzinę, piekłam w 180 stopniach przez 15 min. Tak jak widać na zdjęciu były podawane w naczynkach.
Jednak proponuję zrobić je w cieńszych naczyniach np kokilkach do sufletów wtedy smarujemy je masłem, oprószamy kakao, nalewamy masę i wstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie pieczemy max 10 min w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy około 5 min i wyciągamy na talerzyk.
Jemy jeszcze ciepłe :)