Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondant czekoladowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada gorzka 125 g 80% kakao
masło 1 łyżka
cukier puder 8 łyżeczek
jaja 1 sztuka
mąka 1 łyżka czubata

Przepis i sposób przygotowania na: Fondant czekoladowy

Ubij białko z jaja na sztywno.
W kąpieli wodnej roztop czekoladę, jak już będzie roztopiona zdejmij z kąpieli wodnej i dodaj cukier puder, mocno mieszaj najlepiej trzepaczką. Jak już będzie dobrze wymieszane i lekko przestudzone dodaj żółtko i dalej mocno mieszaj, następnie dodaj mąkę i znów mocno mieszaj. Na koniec powoli dodawaj pianę z białek i mieszaj delikatnie i powoli.

Ja robiłam w naczynkach żaroodpornych, posmarowałam je masłem i nalałam zrobioną masę, wstawiłam do lodówki na godzinę, piekłam w 180 stopniach przez 15 min. Tak jak widać na zdjęciu były podawane w naczynkach.

Jednak proponuję zrobić je w cieńszych naczyniach np kokilkach do sufletów wtedy smarujemy je masłem, oprószamy kakao, nalewamy masę i wstawiamy na pół godziny do lodówki, następnie pieczemy max 10 min w 200 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika, czekamy około 5 min i wyciągamy na talerzyk.

Jemy jeszcze ciepłe :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 16.02.2013 21:26
ciekawe ja tez takei lubie
Stenka 15.02.2013 16:21
fajny przepis
kochanyptysiu 07.02.2013 11:15
Jeden z moich ulubionych deserów
edi 05.02.2013 14:23
wygląda bardzo apetycznie;)
Klausia 01.02.2013 16:08
czekolada :) słodko i pysznie :)
Anna169Hosz 29.01.2013 10:32
Super przepis.
caralajna 29.01.2013 09:01
uwielbiam czekoladę
Beatris 28.01.2013 16:03
Bardzo lubię desery z czekoladą.
Gracer 28.01.2013 15:31
extra
Justyna Jussstiii 28.01.2013 15:03
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak