Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Flaki wołowe na rosole

4.9
(46)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka
2 sztuki
wołowina z kością
500 gram
marchew
3 sztuki
pietruszka
2 sztuki
natka pietruszki
1 pęczek
seler
1/2 sztuki
cebula biała
1 sztuka
sól i pieprz
do smaku
flaki
1 kg
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1-2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe na rosole

Flaki na rosole to jeden z najpopularniejszych sposobów na ich przygotowanie. Połączenie mięsnego wywaru z wołowiny i kurczaka z flaczkami tworzy pożywne danie obiadowe. Do tego oczywiście warzywa!

1. Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Gotujemy do momentu aż zacznie wrzeć. Odlewamy wodę, mięso płuczemy pod bieżącą wodą i znów wkładamy do garnka.

2. Obieramy marchewkę. Pietruszkę i selera obieramy i gotujemy w całości lub przekrojone na pół. Dodajemy pęczek natki pietruszki, który na koniec gotowania wyjmujemy. Cebulę podpalamy na ogniu przez 2-3 minuty i dodajemy do garnka. Gotujemy ok. 1,3 godzin na małym ogniu. Doprawiamy do smaki solą i pieprzem.

3. W tym samym czasie flaki wołowe odmrażamy, zalewamy wodą i gotujemy. Po kilkunastu minutach gotowania wymieniamy wodę i znów gotujemy ok. godziny/półtorej.

4. Ugotowane flaki odcedzamy. Przekładamy do garnka i zalewamy rosołem. Mięso z rosołu kroimy na drobne kawałki. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do flaków. Doprawiamy przyprawą do flaków i majerankiem. Gotujemy jeszcze co najmniej pół godziny.

Sprawdź także inne przepisy na flaki:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 31.01.2015 16:39
Bardzo smacznie wygląda :)
adelajda 30.01.2015 14:50
Dobre flaczki :)
Jadwiga/Jaga85 30.01.2015 00:59
Smaczny przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak