Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki jelenie

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

flaki jelenie 40 dag
seler 1
marchewka 2
pietruszka 1
cebula 3
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 szczypta
Papryka ostra mielona Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki jelenie

Kroki postępowania

1
Rozpocznę od opisu przygotowania flaków z surowych żołądków jelenich. Żołądki jelenie oczyszczamy. Sparzamy letnią wodą. Wnętrze żołądka skrobiemy tępym nożem do białości (normalna barwa jest zielona). Wierzchnią błonę delikatnie również ściągamy. Oczyszczony żołądek w całości zalewamy wodą i zagotowujemy.
Krok 1 - Flaki jelenie foto
2
Wodę zmieniamy i ponownie zagotowujemy. Wodę jeszcze raz zmieniamy i tak gotujemy około 50 minut. Ostudzony żołądek kroimy w paski. Tak przygotowane flaki są gotowe do dalszej obróbki kulinarnej lub mrożenia. Ja część zamroziłem, a z 40 dag ugotowałem flaki w następujący sposób:
Krok 2 - Flaki jelenie foto
3
przygotowane flaki zalewam zimną wodą. Solę do smaku. Stawiam na ogień i zagotowuję.
Krok 3 - Flaki jelenie foto
4
Wrzucam pokrojone w kostkę warzywa: seler, pietruszkę oraz marchew. Ponownie zagotowuję. Teraz wsypuję przyprawy: ziele angielskie oraz pieprz czarny.
Krok 4 - Flaki jelenie foto
5
W międzyczasie na patelni rumienię cebulę. Doprawiam ją papryką ostrą i podsypuję bułką tartą. Mieszam, a gdy bułka zbrązowieje patelnię zdejmuje z ognia.
Krok 5 - Flaki jelenie foto
6
Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodaję zasmażkę. Wsypuję jeszcze majeranek mieszam i gotowe. Smacznego.
Krok 6 - Flaki jelenie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niki22 06.12.2013 22:05
lubie flaczki ale jelenich jeszcze nie jadłam :P
Zdzisław 06.12.2013 20:53
ulubione flaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak