Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flądra w cieście z ziołowymi ziemniaczkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ryba

flądra 2 tusze
jajko 2 sztuki
mąka pszenna ok 3 łyżki
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżki
masło klarowane do smażenia

Ziemniaczki

ziemniaki 0,5 kg
oregano 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka
bazylia 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki
olej 3 łyzki

Porada

Pyszna, smażona flądra przypomina wakacje i nadmorskie klimaty. Do tego pieczone ziemniaczki i smaczny obiad gotowy :)

Przepis i sposób przygotowania na: Flądra w cieście z ziołowymi ziemniaczkami

1. Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki. Wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz olej, mieszamy dokładnie potrząsając miską. Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 40 minut.

2. Po 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków tuszki flądry nacieramy dokładnie przyprawą do ryb. Maczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w mące, czynność powtarzamy. Opanierowane ryby smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym po ok 7-8 minut z każdej strony. Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 17.03.2017 14:27
super obiad
Małgorzata92 30.10.2016 16:47
Zjadłoby się :)
halina17 30.10.2016 16:44
Uwielbiam flądrę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak