Flaczki wołowo- drobiowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaczki

    wołowe 1 kg
  • ćwiartki z kurczaka

    1 sztuka
  • skrzydełka kurczaka

    5 sztuk
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 mała
  • seler

    mały kawałek
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do flaków klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • skrobia kukurydziana

    2 łyżki
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ćwiartki z kurczaka oraz skrzydełka dokładnie umyć.zalać wodą i wstawić na gaz-zagotować,zdjąć szumowiny i dodać obraną marchew,seler,pietruszkę,sól,liście laurowe i ziele angielski
gotować minimum godzinę jak rosół...ma lekko pyrkać
flaki(użyłam gotowanych wołowych) przelać wrzątkiem.
z rosołu wyjąć mięso i warzywa-wystudzić.
do rosołu wrzucić flaki-gotować na małym ogniu 30 minut.po tym czasie dodać obrane mięso z ćwiartek i skrzydełek(ściągam skórę) oraz starte na tarce warzywa z rosołu. dodać majeranek,przyprawę do flaczków,ostrą paprykę,pieprz i koncentrat pomidorowy.podgotować kolejne 15 minut.na koniec dodać skrobię wymieszaną w małej ilości wody.
Aleksandra/Olcia
zamiast skrobi kukurydzianej można zrobić lekką zasmażę z masła i mąki pszennej. ale dzięki skrobi flaczki będą zawiesiste a nie gęste jak sos.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 30.05.2015 12:09
moje ulubione,takie własnie lubię :-)
w mojej kuchni 30.05.2015 00:49
dobre flaczki zawsze zjem
halina17 29.05.2015 21:06
Dobre flaczki.
misia53 29.05.2015 20:40
na flaczki zawsze mam ochotę
Gracer 29.05.2015 20:32
super przepis
pajbek 29.05.2015 20:22
Dawno nie jadłam :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat