Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
flaczki
wołowe 1 kg -
ćwiartki z kurczaka
1 sztuka -
skrzydełka kurczaka
5 sztuk -
marchew
2 sztuki -
pietruszka
1 mała -
seler
mały kawałek -
czosnek
2 ząbki -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku -
Majeranek suszony Prymat
1 łyżka -
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat
1 łyżka -
skrobia kukurydziana
2 łyżki -
Liść laurowy suszony Prymat
-
ziele angielskie
-
koncentrat pomidorowy
1 łyżka
Sposób przygotowania
gotować minimum godzinę jak rosół...ma lekko pyrkać
flaki(użyłam gotowanych wołowych) przelać wrzątkiem.
z rosołu wyjąć mięso i warzywa-wystudzić.
do rosołu wrzucić flaki-gotować na małym ogniu 30 minut.po tym czasie dodać obrane mięso z ćwiartek i skrzydełek(ściągam skórę) oraz starte na tarce warzywa z rosołu. dodać majeranek,przyprawę do flaczków,ostrą paprykę,pieprz i koncentrat pomidorowy.podgotować kolejne 15 minut.na koniec dodać skrobię wymieszaną w małej ilości wody.
zamiast skrobi kukurydzianej można zrobić lekką zasmażę z masła i mąki pszennej. ale dzięki skrobi flaczki będą zawiesiste a nie gęste jak sos.![]()
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się