Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1 kg
kurczak 1 mały
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1/4 szt
ziele angielskie 4 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki

Flaki myjemy i zagotowujemy, wodę odlewamy, wlewamy nową wodę i gotujemy razem z liściem i zielem laurowym. Do flaków dodajemy pietruszkę, marchew i seler starte na tarce o dużych oczkach Kurczaka kroimy na mniejsze części i gotujemy około 30 minut. Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie, wyciągamy je i kroimy w paski. Mięso dodajemy do flaków przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką. Gotujemy aż flaki będą miękkie. Masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, całość mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków i zagotowujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 24.06.2017 07:13
ładnie podane flaczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak