Flaczki

Flaczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki

    1 kg
  • kurczak

    1 mały
  • marchew

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/4 szt
  • ziele angielskie

    4 kulki
  • liść laurowy

    2 szt
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • majeranek Prymat

    2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki myjemy i zagotowujemy, wodę odlewamy, wlewamy nową wodę i gotujemy razem z liściem i zielem laurowym. Do flaków dodajemy pietruszkę, marchew i seler starte na tarce o dużych oczkach Kurczaka kroimy na mniejsze części i gotujemy około 30 minut. Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie, wyciągamy je i kroimy w paski. Mięso dodajemy do flaków przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką. Gotujemy aż flaki będą miękkie. Masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, całość mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków i zagotowujemy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

24.06.2017 07:13
ładnie podane flaczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat