Filety ze śledzia norweskiego z duszonymi pomidorami i ziołami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowych filetów ze śledzia

    500 g
  • olej słonecznikowy

    50 ml
  • masło

    50 g
  • cukinia

    200 g
  • oliwa

    50 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • pomidor bez skóry

    1 szt
  • pęczek cebuli dymki

    1 szt
  • natka pietruszki

    1/2 szt
  • bazylia

    1 szt
  • kapary

    30 g
  • anchois

  • tymianek

    3 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone i umyte filety śledziowe osuszamy i nacieramy zmiksowanymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy filety souté, dodając pod koniec smażenia odrobinę świeżego masła. Cienkie plastry cukinii doprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy na oliwie. Pokrojoną cebulę i czosnek szklimy na gorącej oliwie, następnie dodajemy rozdrobniony miąższ pomidorów, kapary, natkę pietruszki oraz anchois i doprawiamy do smaku.

Usmażone filety śledziowe układamy na sosie, dekorujemy smażoną cukinią i natką pietruszki (lub bazylią).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kriso 08.08.2011 18:07
ciekawe
Babciagramolka 09.01.2011 17:26
Śledzik z kaparami - pewnie doskonale smakują
Tika4444 19.11.2010 09:55
ale podanie wspaniałe, to dowodzi jak duż wpływ ma wygląd potrawy
Barbara55 16.11.2010 16:32
nic specjalnego
gryczyn 17.08.2010 09:11
Świetnie podane.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat