Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
oliwa
1/4 szklanki -
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta -
czuszki
2 szt -
sok z cytryny
1 szt -
pokrojone w paseczki suszone pomidory
2 łyżki -
kapary
1 łyżeczka -
bazylia świeża
5 szt -
pomidory concasse
4 łyżki -
anchois
1 łyżeczka -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka -
masło
1 łyżka -
świeżo wyciśnięty czosnek
1 łyżeczka -
wino białe wytrawne
1/2 szklanki -
filet z łososia
800 g -
bazylia
4 łyżki -
szczypiorek
4 łyżki -
koper
4 łyżki -
natka pietruszki
4 łyżki -
kolendra
4 łyżki -
musztarda dijon
1 łyżeczka -
parmezan starty
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Filet z łososia norweskiego w ziołowej kruszonce
Filet z łososia norweskiego podzielić na cztery równe części, wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nią rybę i odstawić do lodówki na ok. 6-8 godzin.
Przygotować kruszonkę, dokładnie miksując wszystkie jej składniki.
Łososia delikatnie obsmażyć z obu stron na patelni, a następnie rybę umieścić na blasze do pieczenia, na niej ułożyć kruszonkę i całość piec 10 minut w temperaturze 160°C. Tak przygotowanego łososia podajemy z ziemniakami, świeżą cytryną oraz sosem przygotowanym z połączenia wszystkich jego składników.
Komentarze (6)