Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

filet z kurczaka w sosie musztardowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana proc 250 ml
musztarda 4-5 łyżeczek
masło 3 łyzki
mąka 3 łyżki
mleko 1 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
filet z kurczaka podwójny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: filet z kurczaka w sosie musztardowym

Filet z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie, na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Obsmażamy na niej mięso, które następnie przekładamy na talerz. Przygotowujemy sos: Na patelni rozpuszczamy masło. Do niego dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy na jasno-złoto, uważając, aby się nie przypaliła. Kiedy zasmażka jest gotowa, dodajemy do niej śmietanę, mleko oraz musztardę. Sos dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy jest gotowy, wkładamy do niego usmażone kawałki kurczaka i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 21.01.2014 21:18
super miesko
Megg 08.11.2013 19:19
super smaczne mięsko
JOANNA16 08.11.2013 09:40
mmm pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak