Filet z kurczaka po rosyjsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • cebula biała

    1 szt.
  • pieczarki

    5 szt.
  • marchew

    0,5 szt.
  • natka pietruszki

  • Kminek mielony Prymat

  • cynamon

  • majeranek

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

  • wódka

Kurczak

  • filety z kurczaka

    2 szt.
  • majeranek

  • Czosnek suszony Prymat

  • sól

  • pieprz

  • oliwa

inne

  • papryka czerwona

  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Pieczarki kroimy w dosyć cienkie paski, a następnie jeszcze na trzy części. Cebulę należy pokroić w tzw. piórka, czyli połowę kółek, a marchewkę w drobne słupki.

2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy najpierw nieco pietruszki, a następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa.

3. Do smażącego się na wolnym ogniu farszu dodajemy szczyptę cynamonu, dwie szczypty kminku, 2 łyżeczki majeranku i 1 łyżeczkę papryki słodkiej.

4. Gdy pieczarki nieco zbrązowieją, a cebula się zrobi nieco bardziej miękka, dodajemy kieliszek czyli ok. 40 ml wódki na patelnie i dokładnie wszystko mieszamy. Podsmażamy całość aż alkohol wyparuje.

5. Filety z kurczaka przecinamy w pół i nieco je ubijamy.

6. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy nasze filety. Do każdego fileta dajemy trochę farszu i składamy w pół.

7. Złożonego kurczaka nacieramy z dwóch stron oliwą i przyprawiamy.

8. Kurczaka pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

9. W międzyczasie gdy kurczak się piecze najlepiej przygotować sobie grillowaną paprykę, czyli kroimy paprykę w poprzek na cienkie kawałki, posypujemy przyprawą do grilla i używamy patelni grillowej. Taka papryka może być miejscami czarna.

10. Tak przygotowanego kurczaka z papryką najlepiej serwować na jesienny obiad z herbatą z małym dodatkiem koniaku.

SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 17.02.2015 11:28
ciekawy przepis:)
Kejti 05.10.2014 13:50
Napracowałeś się,ale wyglądają pysznie :-)
jasiek 29.09.2014 11:17
ekstra smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat