Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Filet z indyka w panierce panko z sałatką włoską i sosem czosnkowym

4.9
(52)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Filet z indyka w chrupiącej panierce panko - pyszna obiadowa propozycja. Mięso podajcie z sałatką ze świeżych liści sałat, z pomidorów, cebuli i czerwonej papryki. Do tego sos czosnkowy i smaczny obiad gotowy.

Składniki:

Mięso:

eskalopki z piersi indyka
po 80 gramów - 8 sztuk sztuk
panierka panko
200 gramów
jaja
3 sztuki
mąka
3 łyżki
olej
do smażenia

Marynata:

przyprawa kebab- gyros Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
olej z suszonych pomidorów
3 łyżki
Musztarda czeska Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat

Sałatka:

mix sałat
100 gramów
pomidorki koktajlowe
8 sztuk
ogórek zielony
1 sztuka
cebula czerwona
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
kapary całe Smak
1 łyżka
Sklep Prymat
Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat
1 opakowanie
Sklep Prymat
jogurt naturalny
100 gramów

Dekoracja:

szczypiorek
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka w panierce panko z sałatką włoską i sosem czosnkowym

Wszystkie składniki marynaty łączymy.

Eskalopki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i wkładamy pojedynczo do marynaty.

Jajka rozkłócamy na głębokim talerzu. Mięso obtaczamy w mące, wkładamy do jajka i panierujemy dokładnie w panierce panko.

Tak przygotowane eskalopki smażmy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor, osuszając na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Sos sałatkowy czosnkowy dokładnie mieszamy z jogurtem.

W misce łączymy sałaty, pomidory,  pokrojonego ogórka, pokrojoną w piórka cebulę i paprykę, kapary. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Eskalopki z indyka podajemy z sałatką, dekorując szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 16.03.2019 21:37
Takie jedzonko to ja lubię : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak