Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z indyka w panierce panko z sałatką włoską i sosem czosnkowym

5.0
(51)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Filet z indyka w chrupiącej panierce panko - pyszna obiadowa propozycja. Mięso podajcie z sałatką ze świeżych liści sałat, z pomidorów, cebuli i czerwonej papryki. Do tego sos czosnkowy i smaczny obiad gotowy.

Składniki:

Mięso:

eskalopki z piersi indyka po 80 gramów - 8 sztuk sztuk
panierka panko 200 gramów
jaja 3 sztuki
mąka 3 łyżki
olej do smażenia

Marynata:

przyprawa kebab- gyros Prymat 3 łyżki
olej z suszonych pomidorów 3 łyżki
Musztarda czeska Prymat 2 łyżki

Sałatka:

mix sałat 100 gramów
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
ogórek zielony 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
kapary całe Smak 1 łyżka
Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat 1 opakowanie
jogurt naturalny 100 gramów

Dekoracja:

szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka w panierce panko z sałatką włoską i sosem czosnkowym

Wszystkie składniki marynaty łączymy.

Eskalopki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i wkładamy pojedynczo do marynaty.

Jajka rozkłócamy na głębokim talerzu. Mięso obtaczamy w mące, wkładamy do jajka i panierujemy dokładnie w panierce panko.

Tak przygotowane eskalopki smażmy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor, osuszając na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Sos sałatkowy czosnkowy dokładnie mieszamy z jogurtem.

W misce łączymy sałaty, pomidory,  pokrojonego ogórka, pokrojoną w piórka cebulę i paprykę, kapary. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Eskalopki z indyka podajemy z sałatką, dekorując szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 16.03.2019 21:37
Takie jedzonko to ja lubię : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak