Filet z indyka w panierce panko z sałatką włoską i sosem czosnkowym

Filet z indyka w panierce panko z sałatką włoską i sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Filet z indyka w chrupiącej panierce panko - pyszna obiadowa propozycja. Mięso podajcie z sałatką ze świeżych liści sałat, z pomidorów, cebuli i czerwonej papryki. Do tego sos czosnkowy i smaczny obiad gotowy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • eskalopki z piersi indyka

    po 80 gramów - 8 sztuk sztuk
  • panierka panko

    200 gramów
  • jaja

    3 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • olej

    do smażenia

Marynata:

  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    3 łyżki
  • olej z suszonych pomidorów

    3 łyżki
  • musztarda Czeska Prymat

    2 łyżki

Sałatka:

  • mix sałat

    100 gramów
  • pomidorki koktajlowe

    8 sztuk
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • Sos sałatkowy czosnkowy Prymat

    1 opakowanie
  • jogurt naturalny

    100 gramów

Dekoracja:

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki marynaty łączymy.

Eskalopki delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i wkładamy pojedynczo do marynaty.

Jajka rozkłócamy na głębokim talerzu. Mięso obtaczamy w mące, wkładamy do jajka i panierujemy dokładnie w panierce panko.

Tak przygotowane eskalopki smażmy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor, osuszając na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

Sos sałatkowy czosnkowy dokładnie mieszamy z jogurtem.

W misce łączymy sałaty, pomidory,  pokrojonego ogórka, pokrojoną w piórka cebulę i paprykę, kapary. Zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Eskalopki z indyka podajemy z sałatką, dekorując szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

16.03.2019 21:37
Takie jedzonko to ja lubię : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat