Filet z indyka nadziewany śliwką i grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Pyszne danie na obiad dla rodziny czy przyjaciół.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • filet z indyka

    600 g
  • grzyby suszone

    1 garść
  • śliwki suszone

    15 szt.
  • cebula cukrowa

    1 szt.
  • masło 82%

    20 g
  • sól

    5 łyżeczek
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • wódka

    100 ml
  • woda

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet ostrym nożem naciąć w samym środku, robiąc nożem okrąg, wyciąć ok 2cm by zrobić luźne miejsce na farsz. Natrzeć mięso przyprawami, w środku i na zewnątrz, zostawić.

Grzyby namoczyć w wodzie, następnie odsączyć (wody nie wylewać) i na maśle razem z cebulką przesmażyć, ok. 10 min.

Ostudzone grzyby wymieszać z pokrojonymi śliwkami, nadziewać mięso, następnie spiąć wykałaczką i obsmażyć z każdej strony na odrobinie masła, po czym zalać wodą z grzybów, wodą, wódką i dusić ok. 1g najlepiej bez przykrycia, obracając co jakiś czas, pod koniec odparować płyn, by uzyskać tylko minimalną ilość glazury, mięso pokroić, podawać z surówką i ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat