Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Pierś z kurczaka pojedyncza
4 szt -
sól
4 szczypta -
pieprz kolorowy
4 szczypta -
sos sojowy jasny
4 łyżka -
mąka do obtaczania
4 łyżka -
olej do smażenia
100 ml -
lód
300 ml -
cebula
2 szt
Przepis i sposób przygotowania Filet na śmietance soją zakrapiany
Posolić i popieprzyć i polać sosem sojowym.
Odstawić na 30 minut.
Cebule obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Po upływie 30 minut rozgrzać na patelni olej.
Każdy filet obtoczyć w mące i usmażyć po czym odłożyć je na talerz.
Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulkę, włożyć filety i wlać śmietankę.
Zagotować mieszając do uzyskania kremowej średnio gęstej konsystencji.
Podawać z ziemniakami i dowolną surówką ( ja zrobiłam z czerwonej kapusty ).
Komentarze (3)