Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 1 kg
cebule od szczypioru 2
blanszowanych kurek 1,5 szk
użyłam mrożonych
sól do smaku
pieprz do smaku
słodkiej śmietany 30% 600 ml
olej do smażenia
mąka do obtaczania
suszone pomidory 6 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie

Kroki postępowania

1
Kurki rozmrozić, cebule i pomidory pokroić w kostkę. Filety umyć i każdy przekroić wzdłuż na pół po czym oprószyć solą i pieprzem i zostawić na 5 minut. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Kawałki filetów obtoczyć w mące i na gorącym oleju podsmażyć z obu stron. Podsmażone filety wyłożyć na talerz.
Krok 1 - Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie foto
2
Na patelnię, na której smażyły się filety wrzucić kurki pomidory i cebulkę i smażyć około 2 minuty.
Krok 2 - Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie foto
3
Podsmażone filety włożyć na patelnię do podsmażonych składników, zalać śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku i dusić około 5 minut od momentu zagotowania ( śmietana zgęstnieje ).
Krok 3 - Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie foto
4
Gotową potrawę nakładać na talerze i na koniec posypać płatkami chili.
Krok 4 - Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulisia_elk 01.05.2013 18:36
mniam mniam :D
magdziorka6 01.05.2013 15:49
znakomicie się prezentuje
bogusia19 01.05.2013 10:55
fajne połaczenie z kurkami
dodi 01.05.2013 10:41
zjadłoby się
gusia1000 01.05.2013 10:30
Syte jedzenie.
iwi 01.05.2013 10:13
Rozkosz dla podniebienia.
Janina 01.05.2013 10:00
Pyszności, aż ślinka cieknie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak