Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki tłusto-czwartkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

żółtko jajek 4 sztuki
sól 1 szczypta
spirytus 2 łyżeczki
śmietana 18 proc 3/4 szklanki
mąka 40 dag

DODATKOWO

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki tłusto-czwartkowe

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto rękami.
Krok 1 - Faworki tłusto-czwartkowe  foto
2
Następnie włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na ok. 15 minut.
Krok 2 - Faworki tłusto-czwartkowe  foto
3
Po tym czasie wyjąć i zbijać wałkiem ok. 10 minut, aby go napowietrzyć. Po tym czasie znów włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Krok 3 - Faworki tłusto-czwartkowe  foto
4
Wyjąć rozwałkować i pokroić w paski, a następnie w mniejsze części.
Krok 4 - Faworki tłusto-czwartkowe  foto
5
Zrobić dziurkę na środku i jeden bok przepleść przez dziurkę.
Krok 5 - Faworki tłusto-czwartkowe  foto
6
Smażyć na rozgrzanym oleju, a po usmażeniu posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Faworki tłusto-czwartkowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 13.03.2015 22:40
lubie takie
Barbara777 13.03.2015 22:24
bardzo dobre
smakoszek 13.03.2015 21:44
pyszne faworki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak