Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki - łatwe i tanie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 gramów
masło 30 gramów
cukier 2 łyżki
jaja 2 sztuki
kwaśna śmietana 5-6 łyżek
ocet 1 łyżka
sól 1/3 łyżeczki
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki - łatwe i tanie

Kroki postępowania

1
Do miski wsypuję mąkę, cukier, sól, dodaję roztrzepane jaja oraz pokrojone w kostkę miękkie masło - wszystko mieszam łyżką.
Krok 1 - Faworki - łatwe i tanie foto
2
Następnie dodaję ocet oraz śmietanę i zagniatam ciasto, początkowo w misce, potem na stolnicy. W razie potrzeby można dodać więcej śmietany lub podsypać mąką (decyduje o tym nawet wielkość jaj).
Krok 2 - Faworki - łatwe i tanie foto
3
Zagniecione ciasto wkładam na godzinkę do lodówki.
Krok 3 - Faworki - łatwe i tanie foto
4
Po tym czasie dzielę ciasto na kilka części i rozwałkowuję cienko każdą z nich (im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej kruche faworki). Kroję na plackach podłużne, wąskie paski (romby), następnie nacinam wszystkie na środku.
Krok 4 - Faworki - łatwe i tanie foto
5
Przekładam jedną część ciasta przez nacięty otwór i formuję faworki.
Krok 5 - Faworki - łatwe i tanie foto
6
Rozgrzewam olej na głębokiej patelni, smażę faworki, odcedzam, przekładam na papierowe ręczniki i kiedy ostygną oprószam cukrem pudrem.
Krok 6 - Faworki - łatwe i tanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 04.02.2015 17:15
Pyszne na zapusty.
Asik32 03.02.2015 11:54
bardzo lubię takie chrupiące ciasteczka:)
Iwusia 02.02.2015 21:13
uwielbiam faworki :)
irenka 02.02.2015 19:49
fajny przepis,zabieram,wyglądają super
miodunka 02.02.2015 17:59
Akurat szukałam przepisu na tłusty czwartek!!! Pycha!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak