Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Faworki

mąka pszenna 3,5 szklanki
wódka 2 łyżki
sól 1 szczypta
żółtko jajek 5 sztuk
śmietana kwaśna 3/4 szklanki

Dodatkowo

cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, tak aby było gładkie. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut (w temp. pokojowej). Następnie rozwałkować, złożyć w kopertę i tłuc wałkiem, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze. Czynności powtarzać przez 15-20 minut. Po tym czasie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto bardzo cienko rozwałkować i wycinać długie, cienkie prostokąty. Każdy naciąć wzdłuż po środku i przewlec jeden koniec przez dziurkę. Tak przygotowane wkładać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron. Usmażone odsączyć na papierowych ręczniczkach z nadmiaru tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 13.02.2015 15:03
Pięknie wyglądają
anka205 13.02.2015 12:41
lubię często u mnie gosci
pajbek 12.02.2015 18:22
Pychota :-)
RenataZ-et 12.02.2015 14:57
uwielbiam je :)
wyattearp 12.02.2015 14:16
o dziś poproszę
IwonaDD 12.02.2015 13:57
w sam raz na dziś :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak