Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
śmietana 3 łyżki
sól 1 szczypta
spirytus 1 łyżka
olej 1 litr
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Na stolnice przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników (oprócz oleju i cukru pudru). Wyrabiamy ręką do momentu, aż ciasto nie będzie kleić się do dłoni. Składamy na pół i oklepujemy ręką albo wałkiem przez około 20 minut. Rozwałkowujemy bardzo cienko (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Radełkiem kroimy romby (długie paski i przecinamy po ukosie ) , każdy romb nacinamy po środku. Przekładamy jeden koniec przez środek (tak aby wyszła tzw. wstążeczka).
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni/garnku i smażymy faworki z obu stron.
Wykładamy na ręcznik papierowy i obsypujemy z obu stron cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 16.01.2013 13:37
Bardzo lubię i tez mam w planie zrobić
DOROTA/PATI197799 16.01.2013 10:50
smaczne
cukiereczek 16.01.2013 09:28
super
ewka1978 16.01.2013 09:16
bardzo lubię
Joanna46 16.01.2013 09:03
Karnawałowe szaleństwo.
ONY_za_kare 16.01.2013 08:51
uwielbiam!
fotoviderek 16.01.2013 08:27
Proste i dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak